Nederlandse vertaling Rob Hundscheidt
Dr. John McDougall beweert dat Steve Jobs nog meer dan 30 jaar leefde nadat hij alvleesklierkanker had gekregen, dankzij zijn veganistisch dieet.
Dat is de belachelijke bewering van Dr. John McDougall in een lezing die door meer dan 52.500 mensen op YouTube http://www.youtube.com/watch?v=81xnvgOlHaY is bekeken en in de veganistische gemeenschap algemeen wordt aangeprezen als een wetenschappelijk onderbouwd voorbeeld van VeganThink (Vegaan Denken).
McDougall speculeert dat Jobs voor het eerst kanker kreeg toen hij twintig was, wat heel goed het geval zou kunnen zijn gezien het feit dat de meeste kankers jaren vóór de diagnose ontstaan. Maar volgens die gedachtegang zou iedereen bij wie kanker is vastgesteld die het tot halverwege het leven heeft bereikt, dertig jaar kunnen leven na de aanvankelijke kankerceldeling. De meeste van die mensen zullen Standard American Dietsoorten hebben gevolgd, rijk aan suiker, zetmeel, dierlijke producten uit de fabriek en alle Amerikaanse junkfood. Op de een of andere manier stelt McDougall dat dierlijke producten die kankers veroorzaakten, en dat Jobs ‘bijna levenslange obsessie met veganisme zijn leven alleen maar had kunnen verlengen!
Dus waarom kreeg Jobs kanker, ondanks dat McDougall zelf toegeeft dat het een “strikt veganistisch dieet” was dat tijdens zijn leven maar een paar keer verviel? Volgens McDougall’s standpunt – en hij houdt er vast aan! – kunnen veganistische diëten kanker voorkomen en genezen. Daarom moet het gewoon pech zijn geweest – het equivalent van ‘door de bliksem getroffen worden’ of ‘aangereden worden door een auto’ – wat de kanker van Jobs veroorzaakte en de progressie ervan heeft aangewakkerd.
Hoe kun je anders het feit verklaren dat Steve Wozniak (een fastfoodjunkie met overgewicht), Bill Gates en andere computerpioniers in leven zijn ondanks een vergelijkbare blootstelling aan kankerverwekkend lood en cadmium via het solderen van computeronderdelen, langdurig bombardement door straling en elektromagnetische velden en andere risicofactoren voor levensstijl die ze allemaal een verhoogd risico op kanker zouden hebben gegeven? De reden dat die dingen kanker veroorzaakten bij Jobs, maar niet bij de anderen, moet het geluk van de loting zijn geweest, want Jobs veganistische dieet ‘had hem alleen maar kunnen helpen’.
Niemand van ons kan natuurlijk met zekerheid zeggen wat de oorzaak was van de alvleesklierkanker die tot de dood van Steve Jobs leidde, of wat, als iets hem had kunnen redden. Voeding, levensstijl, omgevingsfactoren en genetische factoren moeten allemaal een rol hebben gespeeld. Maar McDougalls falen om zelfs maar de rol te overwegen die Jobs veganistische dieet – en veelvuldig fruitarisme – mogelijk heeft gespeeld bij zijn dood, is op zijn best niet behulpzaam en in het slechtste geval onverantwoord geweest.
Kort na de dood van Jobs op 5 oktober 2011 las ik de Walter Isaacson-biografie Steve Jobs en plaatste ik twee ‘iVegetarian’-blogs op deze website waarin ik een langdurig patroon van voedselfanatisme, eetstoornissen en stemmingswisselingen die teruggaan tot de tienerjaren van Jobs grondig documenteerde in jaren.
Aan de positieve kant, zijn dieet lijkt biologisch en van hoge kwaliteit te zijn geweest, en op geen enkel moment leek hij een junkfood-veganist te zijn geweest die zich overgaf aan volledig Amerikaanse junkfood zoals frisdrank, chocolade, koekjes en crackers.
Aan de andere kant was Jobs een kieskeurige eter die het grootste deel van zijn leven in en uit de fruitaire fasen ging, maar altijd de voorkeur gaf aan veel fruit en vruchtensap. De koelkasten bij Apple waren altijd goed gevuld met Odwalla-sappen, en talloze bronnen meldden in de loop der jaren dat hij regelmatig sappen bestelde in restaurants. Dit was inderdaad het meest consistente deel van zijn dieet gedurende zijn leven.
Fruit en vruchtensappen staan niet alleen hoog op de glycemische index, maar zitten boordevol fructose. Met uitzondering van in kleine hoeveelheden, belasten ze de lever en alvleesklier enorm, dragen ze bij aan diabetes en vele andere bloedsuikerspiegelstoornissen en zijn ze in verband gebracht met alvleesklierkanker. Jobs leed aan een type alvleesklierkanker dat bekend staat als eilandcelcarcinoom, dat zijn oorsprong vindt in de insuline-uitscheidende bètacellen.
Dat de fructose in het zware fruitdieet van Jobs waarschijnlijk heeft bijgedragen aan deze kanker, wordt ondersteund door onderzoek dat werd gepubliceerd in het novembernummer van American Journal of Clinical Nutrition, waarin werd geconcludeerd dat er ‘bewijs was voor een groter risico op alvleesklierkanker bij een hoge inname van fruit en sappen, maar niet met een hoge inname van frisdrank. ” Met andere woorden, de ‘gezonde’ sappen die Jobs regelmatig dronk, waren misschien nog erger dan de frisdranken die hij lijkt te hebben afgewezen.
Meer recentelijk, in de uitgave van Cancer Research van augustus 2010, stelde dr. Anthony Healy van het Jonsson Cancer Center en directeur van het Hypofyse Tumor and Neuroendocrine Program bij UCLA, dat afwijkend fructosemetabolisme – en niet alleen een afwijkend glucosemetabolisme – betrokken zou kunnen zijn bij de pathogenese van alvleesklierkanker. Het lijkt erop dat fructose de grondstof levert die kankercellen het liefst gebruiken om het DNA te maken dat ze nodig hebben om zich te delen en te vermenigvuldigen.
Hoewel de bevindingen van de UCLA voorlopig zijn gebaseerd op cellijnen, en in dit stadium meer suggestief dan kogelvrij zijn, is de kop van Reuters “Kankercellen slurpen fructose” een terechte waarschuwing voor ieder van ons die verslaafd is aan fruit en vruchtensappen. Hoewel het werk veel wordt aangehaald in aanbevelingen om een stap terug te doen in de hoeveelheid fructoserijke glucosestroop in moderne diëten, suggereert het ook de gevaren van vruchtensap.
McDougall las de biografie van Isaacson en baseerde er veel van zijn speculaties op. Toch miste hij op de een of andere manier – of koos ervoor om te negeren – het feit dat Jobs ‘veganisme enorme hoeveelheden vruchtensap omvatte, met zijn gevaarlijke lading fructose. In plaats daarvan ziet McDougall de belangrijkste tekortkoming in Jobs ¨meestal uitstekende dieet¨, namelijk het eten van analoge vleesproducten met een hoog kankerverwekkend soja-eiwitisolaat. Zoals ik uitvoerig bespreek in hoofdstuk 16 van The Whole Soy Story: The Dark Side of America’s Favorite Health Food, zijn soja-eiwitisolaat en andere soja-eiwitproducten gevestigde risicofactoren voor het exocriene type pancreaskanker dat acteurs Michael doodde. Landon, Patrick Swayze en astronaut Sally Ride, maar niet voor het veel zeldzamere endocriene type dat Jobs heeft gedood.
Bovendien hebben we weinig aanwijzingen dat Jobs tijdens zijn leven veel soja at. In een boek vol voedselverwijzingen noemt Isaacson soja zelfs niet één keer. Zeker, de Apple-cultuur was sojavriendelijk met sojamelk die direct verkrijgbaar was in automaten en bij koffiestations en met sojavlees dat werd geserveerd in bedrijfskantines, maar we hebben nog geen goed bewijs dat Jobs er de voorkeur aan gaf. Het is inderdaad zeer waarschijnlijk dat hij het verwierp vanwege zijn langdurige fascinatie voor het boek The Mucusless Diet Healing System van Arnold Ehret (1866-1922). Ehret’s eigenaardige merk VeganThink hield vast dat het menselijk lichaam een ‘luchtgasmotor’ is die alleen goed werkt op fruit, zetmeelloze groenten en eetbare groene bladeren. Soja en andere peulvruchten moesten volgens deze manier van denken worden veracht als slijmproducerend verboden voedsel. Ehret – wiens eigen “luchtgasmotor” sputterde, stopte en stierf op 56-jarige leeftijd, dezelfde leeftijd als Jobs – veroordeelde niet alleen eiwitten en vetten als “onnatuurlijk”, maar zei dat ze niet door het lichaam konden worden gebruikt.
Geïnspireerd door de theorieën van Ehret lijkt Jobs het grootste deel van zijn leven een dieet met weinig vet en eiwit te hebben gegeten. En wat at hij in plaats daarvan? Koolhydraten met veel fructose, het soort koolhydraten dat verband houdt met bloedsuikerproblemen en alvleesklierkanker.
McDougall heeft ook een uitgesproken mening over Jobs´ eerdere onderzoeken met pijnlijke nierstenen, die volgens hem helemaal geen nierstenen waren, maar een verkeerde diagnose van een zieke alvleesklier. Hoezo? Die organen bevinden zich dicht bij elkaar in het lichaam, dus gemakkelijk verward door artsen die minder wijs zijn dan hijzelf. Zijn belangrijkste reden is echter dat nierstenen eenvoudigweg niet kunnen voorkomen bij iemand met een veganistisch dieet. Volgens de VeganThink-theorie van de ontwikkeling van nierstenen veroorzaakt de zuurbelasting van dierlijke eiwitten botverlies, wat leidt tot opgelost calcium in het bloed, overweldiging in de urinewegen en opbouw van nierstenen. Jobs at geen dierlijke producten, kon geen zuurophoping hebben en daarom geen nierstenen hebben ontwikkeld.
Een waarschijnlijker scenario is dat Jobs nierstenen het voorspelbare resultaat waren van zijn fructose-dieet. Suiker – inclusief fructose, waarvan de fruitsuiker veganisten denken dat het supergezond is – verstoort de mineralenbalans in het lichaam, verstoort de opname van calcium en magnesium en kan leiden tot tal van gezondheidsproblemen, waaronder nierstenen. Er is inderdaad zoveel onderzoek dat een hoge consumptie van vruchtensappen door kinderen koppelt aan een hogere incidentie van niersteenontwikkeling bij jongeren al op de kleuterschool, dat het probleem werd behandeld in de New York Times.
VeganThink herkent verder niet hoe vaak nierstenen ontstaan uit oxalaten, dit zijn onverteerbare verbindingen die alleen in plantaardig voedsel voorkomen. Oxalaten zitten vooral veel in veganistische basisproducten zoals spinazie en andere donkere bladgroenten, peterselie, bieten, wortels, aardbeien, noten, pinda’s, soja en chocolade. Isaacson zegt niets over Jobs die noten, pinda’s, soja of chocolade eet, maar veel over zijn liefdesrelatie met fruit, groenten, salades en sappen.
Waar verdwaalt McDougall anders? Het interpreteren van rapporten waarin Jobs ‘huid en ogen geel en oranje werden toen hij in de twintig was, als bewijs van de obstructie van de galwegen en het vroege begin van de dodelijke alvleesklierkanker die veganisme op de een of andere manier maar liefst 30 jaar op afstand hield. De voor de hand liggende reden – zelfs in de veganistische literatuur algemeen erkend – is overmatig wortelsap, waarvan het bekend was dat Jobs het had geconsumeerd.
Kortom, de lezing van McDougall komt neer op een heleboel speculaties, aannames en twijfelachtige beweringen, waaronder het totaal verkeerde idee dat het de aard is van kankercellen om zich te delen en dat tumoren op zo’n ordelijke, voorspelbare manier groeien dat ziekteprogressie kan worden berekend met behulp van tafels van vermenigvuldiging. Hoewel zelfs zijn simpele wiskunde niet klopt, hebben de meeste YouTube-commentatoren ervoor gekozen om McDougalls pseudo-Franse uitspraak van het woord centimeters als ‘sahntomeeters’ te beschouwen. Ik vermoed dat sommige doktoren het ergens zo zeggen, maar dit draagt alleen maar bij aan een algemene indruk van een pseudo-intellectueel die pseudo-wetenschap uitdeelt.
McDougall begint met te zeggen dat hij “het leuk vindt om nieuwe dingen te leren”. Hij eindigt met te zeggen dat niemand – niemand – zijn theorie heeft of ooit zal weerleggen. Vegan Think !
* * * * *
Met dank aan Sylvia Onusic, PhD, voor het lezen van en commentaar op dit artikel.
Over Kaayla Daniel.
Kaayla T. Daniel, PhD, CCN, is The Naughty Nutritionist TM vanwege haar vermogen om op waanzinnige en humoristische wijze voedingsmythen te ontkrachten. Ze is een populaire gast op radio en televisie en is verschenen in The Dr. Oz Show, ABC’s View from the Bay, NPR’s People’s Pharmacy en tal van andere shows. Haar eigen radioshow, “Naughty Nutrition with Dr. Kaayla Daniel”, wordt in april 2011 gelanceerd op World of Women Radio.
Dr. Daniel is de auteur van The Whole Soy Story: The Dark Side of America’s Favorite Health Food, een veelgevraagd spreker op Wise Traditions en andere conferenties, en ontving in 2005 de Integrity in Science Award.
Haar website is www.naughtynutritionist.com en ze is te bereiken via Kaayla@DrKaaylaDaniel.com.
🖨️ Print post
Leave a Reply